علل ترک خوردن گچ کاری

علت ترک خوردن گچ کاری

امکان دارد که در سطوح دیوار های گچ کاری شده ترک هایی به وجود آید که شکلی نامطلوبی به سطح دیوار بی اندازد. از دلایل ترک خوردن گچ می تواند به موارد زیر ایجاد شوند:

  • اگر در زمان ساختن ملات گچ میزان گچ بیشتر از حد ممکن باشد به صورتی که گچ نتواند حجم آب کم شده را پر کند، پس از کم شدن حجم و خشک شدن ترک می خورد.
  • اگر ملاتی که روی دیوار کشیدیم دارای قطری بیشتر از 8 سانتیمتر باشد، لایه های رویی خیلی سریع خشک خواهند شد، اما لایه های زیرین همچنان مرطوب هستند و در صورتی که بخواهند خشک شوند باید راهی برای خارج کردن آب تبخیر شده ی خود داشته باشند. به همین علت سطح دیوار ترک می خورد و ظاهری نا مطلوب ایجاد خواهد کرد.
  • اگر در فصل زمستان و در دمای زیر صفر، گچ کاری انجام دهیم، آب ملات گچ پیش از اینکه در سطح کار تبخیر گردد، یخ زده و پس از اینکه دما بالاتر رود یخ آن ذوب خواهد شد و در این صورت گچ فاسد می گردد و دیگر به فعالیت و انبساط خود ادامه نخواهد داد و به همین دلیل سطح کار دچار ترک خوردگی می گردد.
  • حرکت نسبی که اجزای مجاور سفت کاری ساختمان دارند باعث افت ملات در لایه های زیرین می گردد و گیرش سریع ملات از جمله عواملی می باشند که موجب ترک خوردگی سطح کار می شوند.
  • بعضی از ترک ها در سطح دیوار گچ کاری شده در اثر نشست ساختمان پدید می آیند، در صورتی که ترک ها در ارتباط با ترک های نا متقارن باشند با زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق به وجود می آیند ولی اگر در ارتباط با نشست های متقارن پدید آمده باشند، افقی هستند.

دلایل ترک خوردن گچ,علت ترک خوردن گچ کاری,علل ترک خوردن گچ کاری,

منابع تهیه ی گچ

معدن گچ
از آسیاب کردن سنگ گچ؛ گچ پدید می‌ آید. یکی از مهمترین مصالح ساختمانی سنگ گچ می باشد.
سنگ گچ بر دو گونه می باشد:

  1. سولفات کلسیم بدون آب که آن را ایندریت می نامند.
  2. سولفات کلسیم آب دار که آنرا ژیپس می نامند.

سنگ گچ از انواع سنگ های ته ‌نشینی می باشد که به علت میل ترکیبی شدیدش به طور کاملا خالص قابل یافت نیست و آن را می توان به صورت ترکیب با اکسید‌های آهن یا کربن پیدا نمود. سنگ گچی که در طبیعت وجود دارد اغلب به شکل مخلوط با خاک رس و آهک می‌ باشند.

این مطلب را از دست ندهید
گچ ساتن در گچ کاری

خواص گچ

زودگیر بودن

ملات گچ از نوع ملات های زودگیر است که اکثراً در حدود مدت زمان 10 دقیقه سفت خواهند شد. این خاصیت ملات گچ باعث میشود تا ما بتوانیم تیغه های پنج سانتی متری و طاق ضربی هایی که باید ملات قبل از چیدن هر ردیف آجر سخت شده باشد و در جای خود محکم شده باشد، را با ملات گچ بسازیم.

خاصیت ازدیاد حجم

گچ ملات یکی از مصالح ساختمانی است که درهنگام سفت شدن چیزی حدود یک درصد به حجم آن اضافه می گردد و پس از خشک شدن حجمش تقلیل پیدا نخواهد کرد. به خاطر این خاصیت می باشد که ما می‌ توانیم از ملات گچ برای اندود سطوح گسترده استفاده نماییم. چراکه این اندود به علت اینکه در هنگام سخت شدن حجمش افزایش پیدا می‌ کند، تمام خلل و فرج خود را پر خواهد کرد و به همین سبب در آن ترک ایجاد نمی‌ گردد. در نتیجه جایی برای لانه کردن حشرات در سطح دیوار درست نخواهد شد و بالاخره برای اندود کردن داخل اتاق های منزل کاملاً بهداشتی و تمیز می باشد.

مقاومت در مقابل آتش سوزی

گچی که سفت شده باشد مثل سنگ گچ دو ملکول آب تبلور دارا می‌ باشد، اگر لایه گچ در شرایط آتش سوزی قرار داشته باشد، دو مولکول آب تبلور بر اثر حرارت از گچ جدا خواهند شد و به شکل یک لایه آب در برابر آتش قرار خواهند گرفت و مدت زمانی حدود سه ساعت می‌ تواند دربرابر آتش مقاومت داشته باشد و از سرایت آتش به فضاهای دیگر جلوگیری کند.

خاصیت اکوستیک بودن گچ

گچ در برابر ارتعاشات صوتی رفتاری بسیار عالی دارد و حدود ۶۰ تا ۷۵ درصد ارتعاشات صوتی را به خودش جذب می کند و مانع از انعکاس صدا ها می‌شود، و در نتیجه از تشکیل پژواک جلوگیری می‌کند. جذب این اندازه از ارتعاش صدا ها توسط گچ برای کلاس های درس و اتاق‌ های زندگی و سالن های کوچک کنفرانس عالی می‌ باشد. ولی سالن های بزرگ اجرای تئاترو موسیقی، ‌باید با مصالح بهتر و حرفه ای تری اکوستیک بشوند.