جزئیات اجرایی سازه بتنی

جزئیات اجرایی سازه

همان طور که همه می دانیم کل ساختمان هایی که در شهرهای مختلف ما در حال ساخت و ساز هستند یا سرپرست و متولی خصوصی داشته یا دارای سرپرست عمومی اند. که در هر صورت باید طبق اصل مهندسی ساخته شوند و دارای مقاومت و اصطحکام بالایی باشند.
سازمان نظام مهندسی با داشتن هدف هایی مثل نظارت بر درست ساختن این ساختمان ها و نیز هدف بالا بردن مقاومت سازه ها، قاعده و قوانین خاصی برای هر نوع ساز تصویب کرده و جزئیات این قانون ها در قالب کتاب های مقررات ملی ساختمان و آیین نامه ها موجود می باشد. البته لازم به ذکر است رعایت تمامی این قانون و مقرارت برای هر نوع ساختمان چه سرپرست و متولی خصوصی و چه سرپرست عمومی الزامی است.
ذکر این موضوع لازم است که سازه ها چه بتنی باشند و چه فولادی یا هر نوع دیگری که باشند دارای ضوابط خاص خود بوده و این قوانین و ضوابط از یک دیگر دور نمی باشند به شکلی که هر یک تکمیل کننده ی آن یکی است.

قوانین و ضوابط نظام مهندسی

در این قاعده و قوانین علت و چگونگی به وجود آمدن مقررات ملی را مفصل توضیح داده است و همچنین تمامی قوانین و مقررات های لازم اجزا را برای ساخت و ساز انواع ساختمان ها اعم از بتنی و فولادی و یا هر نوع دیگری بیان کرده است. به عنوان دیگر می توان گفت که فلسفه ی وجود این ضوابط را با زبانی شیوا و رسا توضیح می دهد.

مقررات ملی ساختمان

مقررات ملی ساختمان کتاب هایی هستند که اصول و نحوه ی ساختن اصولی و درست سازه ها را آموزش می دهند. بخش هایی اعم از تعاریف، اجرا، فنی، طراحی، امنیت، تاسیسات و چند عنوان دیگر در این کتاب ها موجود است و برای استفاده همگان در دسترس می باشد.
این کتاب ها به اندازه ای کامل و جامع هستند و توضیحات همه جانبه دارند که در بسیاری از مراکز آموزشی از همین کتاب ها برای آموزش مبانی مهندسی استفاده می کنند.

جزئیات اجرایی سازه,جزئیات اجرایی سازه بتنی,سازمان نظام مهندسی,

آیین نامه ها

آیین نامه ها کتاب هایی هستند که دیگر نحوه آموزشی نداشته و تمامی ضوابط و مقرراتی که باید برای ساخت سازه رعایت شود را به ما می دهد. لازم به ذکر است رعایت کردن این ضوابط الزامی بوده و باید بدانید که تمامی این ضوابط برای مقاوم سازی بیش تر سازه ها انجام می شوند.
و علت اجبار بر انجام این مقررات و ضوابط به دلیل این است که در صورت اجرای این ضوابط در هنگام خطرهایی همانند زلزله ساختمان بسیاربسیار کم آسیب می بیند و اجرای این قوانین و ضوابط تضمینی برای جان افراد ساکن در آن ساختمان است.

سخت بودن این ضوابط به داشتن خیالی آسوده می ارزد و با رعایت این قوانین از محل زندگی خود مطمئن خواهید بود.

انواع آیین نامه ها و تقسیم بندی آن ها

در این جا می خواهیم به انواع آیین نامه های حال حاضر در کشور خود بپردازیم. لازم است بدانید هر کشوری دارای آیین نامه ی خاص خود است. آیین نامه ی کشور ما بر گرفته از آیین نامه ی چندین کشور دیگر است.

آیین نامه موسسه ی استاندارد کیفیت ایران : در این آیین نامه همان طور که از اسمش پیداس به تولید و کیفیت مصالح توجه دارد.
آیین نامه نشریه ی 55: این آیین نامه به کارهای اجرایی و فنی تخصص داده شده است. یعنی به بررسی نحوه ی عملکرد درست در اجرای ساختمان می پردازد.
آیین نامه آبا: این آیین نامه مختص ساختمان های بتنی در کشور ایران است. همان طور که اسم آن نشان می دهد کلمه ی آبا کلمه ی اختصاری آیین نامه بتن ایران می باشد. که از کاربردی ترین آیین نامه ها است.
آیین نامه 2800: در این آیین نامه به طور مفصل و همه جانبه راه کارهایی ارائه شده است که برای مقاوم سازی ساختمان در اثر نیروی زلزله بسیار کاربردی و عالی می باشد. لازم به ذکر است که این آیین نامه از کاربردی ترین و بهترین آیین نامه هایی است که وجود دارد.
انواع دیگری از آیین نامه ها موجود می باشد که در این مطلب فضای کافی برای بررسی به تمامی آیین نامه ها را نداریم.

مقررات ملی ساختمان,جزئیات اجرایی سازه,جزئیات اجرایی سازه بتنی,

شالوده یا پی های بتنی

شالوده ها یا همان فونداسیون هایی که در اصلاح عامیانه به شناژ ریزی مشهور هستند، مهم ترین و اساسی ترین بخش ساختمان اند. ساختمانی که دارای شالوده قوی و محکمی و مقاومی باشد در برابر نیروی زلزله به خوبی مقاومت می کند.
دلیل مهم بودن شالوده ها این است که تمامی بارهای ساختمان به کامل و جامع بر روی این قسمت از ساختمان قرار دارد.
در تمامی ضوابط رعایت این نکته آمده است که پی یا همان شالوده باید بسیار مقاوم باشد به این دلیل که اگر کوچیک ترین مشکلی به شالوده وارد شود کل ساختمان ریزش کرده و صدمات جبران ناپذیری خواهد داشت.
امروزه راه کار مفیدی در دست داریم که با انجام این راه کار می توانیم شالوده ها یا همان پی های تقریبا محکمی بسازیم.
این راه کار استفاده از فونداسیون بتنی است. شاید بدانید که بتن تشکیل شده از سنگ دانه های ریز و سنگ دانه های درشت و همچنین سیمان و آب می باشد. این ماده که با داشتن سیمان به عنوان ماده چسبنده بسیار محکم می شود، از نظر تحمل بار بسیار مقاوم و قوی عمل می کند.
لازم به ذکر است که فولاد در مقاومت کردن در برابر نیروهای کششی مقاوم بوده و در مقاومت کردن در برابر نیرو های فشاری اصلا مقاوم نیست.
بتن دقیقا برعکس فولاد می باشد یعنی در مقاومت کردن در برابر نیرو های کششی مقاومت نداشته و در مقاومت در برابر نیرو های فشاری بسیار بسیار مقاوم است.
امروزه بهترین نوع پی ریزی به این شکل است که بتن بسیار عالی درست کرده و در ستون های از پیش قرار داده شده می ریزند. این ستون ها با میلگرد هایی که همان فولاد هستند و بتنی که در آن ریخته می شود بسیار بسیار مقاوم شده و هم از نظر نیروی کششی و هم از نظر نیروی فشاری تحمل بار را دارند.

این مطلب را از دست ندهید
بتن ریزی دیوار، ستون ها و تیرهای اصلی

سازمان نظام مهندسی,مقررات ملی ساختمان,جزئیات اجرایی سازه,

نکاتی در مورد میلگرد هایی که در پی قرار می گیرند

همان طور که گفته شد پی اساسی ترین قسمت ساختمان است. در مطلب بالا نحوه ی مقاوم سازی پی با به کار گیری بتن مصلح شده به فولاد را شرح دادیم. اکنون می خواهیم به این نکته بپردازیم که هر میلگردی نمی تواند در مقابل بار محکم باشد و باید میلگرد ی را برای استفاده در پی انتخاب کرد که دارای شرایطی هم چون موارد زیر باشد:

  • نباید میلگرد استفاده شده در پی سایز کوچک تر از10 داشته باشد.
  • فاصله بین دو محور میلگرد نباید کمتر از10 و بیش تر از 30 سانتی متر باشد.
  • میلگرد های طولی حتما باید با خاموت بسته شوند و در صورت نیاز از دور پیچ هم حتما استفاده شود.
  • البته باید عوامل دیگری هم درباره نوع میگلرد های پی رعایت شود.

کلاف بندی و علت آن

همان طور که در بالا اشاره کردیم علت افزودن میلگرد ها به پی برای مقاوم سازی پی ساختمان در برابر نیروی کششی است. حالا می خواهیم بگویم برای این که ساختمان هم در جهت افقی از نیروی کششی محافظت شود و هم در جهت عمودی، لازم است میلگردها را به دو صورت افقی و عمودی کار گذاری کنیم. به این کار کلاف بندی می گویند.

میلگرد های مورد استفاده در ستون و نکات مهم آن ها

همان طور که می دانید ستون ها بسیار مهم هستند و نقش کلیدی در ساختمان دارند. در ستون ها هم از میلگرد استفاده می شود که باز هم برای رسیدن به نتیجه دل خواه باید نوع میلگرد استفاده شده در ستون دارای شرط هایی باشد که در این جا به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.

  • میلگردهای ستون باید حتما مجهز به خاموت باشند.
  • اگر نوع ستون مستطیلی بود خاموت 4 و اگر نوع ستون مثلثی بود خاموت 3 باید باشد.
  • در صورت استفاده از دور پیچ نباید قطر میلگرد کم تر از 6 سانت باشد.

درست است که وجود میلگرد باعث مقاومت بالای سازه در برابر نیروی کششی می شود اما باید بدانید که زیاد بودن همین میلگردها هم مشکل ساز خواهد شد و باید به اندازه درست و لازم استفاده شود.

معرفی تیرچه بلوک بتنی

سقف های تیرچه و بلوکی بتنی دارای قابلیت های فراوانی هستند که به همین علت بسیار کاربردی هستند. از این قابلیت ها می توان به استفاده از بتن های پیش ساخته و همچنین افزودن آرماتور بندی راحت تراشاره کرد.
سرعت بالای ساخت این سقف ها و داشتن هزینه کمی در مقایسه با کیفیت بالایی که دارد به تعداد طرف داران آن افزوده است.